Bij een incident met een gevaarlijke stof (IGS) kunnen slachtoffers met de stof besmet raken, wat speciale aandacht vraag van hulpverleners. Belangrijk is dat zij de risico’s kennen, maar ook weten dat deze voor hen beperkt zijn. Levensreddende zorg kan altijd doorgaan, zelfs met beperkte persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).
Voor snelle, effectieve en goed afgestemde zorg op locatie, onderweg en in het ziekenhuis zijn drie recent geactualiseerde documenten beschikbaar:
✅ De LNAZ-leidraad ‘Acute ziekenhuiszorg na IGS’ (deel A / deel B) biedt een uniforme werkwijze voor de opvang van slachtoffers en beveelt een PBM-set aan die voldoende bescherming biedt, snel kan worden aangetrokken en niet hindert bij medische handelingen.
✅ De NIPV-handreiking ‘Samenwerking bij slachtofferzorg bij IGS’ beschrijft de multidisciplinaire samenwerking bij de hulpverlening aan slachtoffers van gevaarlijke stoffen in het veld.
✅ Het NVIC-rapport ‘Eigen veiligheid in perspectief’ (UMC Utrecht) benadrukt dat gecontamineerde patiënten een zeer beperkt risico vormen voor hulpverleners.
Meer weten? Lees hier het gezamenlijke nieuwsbericht.